Katkin všemír

Strakatý bobuľový koláč pod snehovou čiapočkou

Ocinko mi priniesol vaničku čerstvých čučoriedok zo záhradky, so žiadosťou o krehký babičkin koláčik. Otvorila som teda maminu rozpadnutú čarovnú knihu s ručne písanými receptami a pustila sa do práce.

Nakoľko sme sa nevedeli rozhodnúť aké cesto chceme, dali sme aj biele aj kakaové.

Na strakáča:

  • 220g polohrubej múky
  • 115g masla
  • 50g práškového cukru
  • 1čl PDP
  • 2 žĺtka
  • 2 PL kakaa

ovocíčko som dala čučoriedky zmiešané s ríbezľami

Na sneh:

  • 2 bielka (60g)
  • 120g práškového cukru
  • štipka soli

Vyšľahala som si mäkké masielko s cukrom a žĺtkami do krémovej konzistencie, do ktorej som cez sitko preosiala múku s PDP. Všetko som pečlivo rozmiešala do polosypkej hmoty, ktorú som rozdelila na dve polky. Do jednej z nich som pridala kakao a potom som už len obe kopky spracovala do hutných guličiek. Tie som našklbala a uťapala do pekáča, poprepichovala vidličkou a zaťažené ocinovou fazuľou šupla piecť – klasicky 7 – 10 minút zakryté a 3 minútky odkryté pri teplote 180°C. Na predpečené cesto som nasypala bobuľky a piekla ďalších cca 17 minút. Medzi tým som si vyšľahala snehovú čiapočku, ktorú som nakydala na vrch a zapiekla tak 5 minútiek, resp. kým nechytil vrch.

Naše babky veľmi dobre vedeli, že tieto chrumkavo-šťavnato-mäkkúčko-kyselkavo-sladučké koláče pohladia na duši všetky maškrtné jazýčky.