Kysnutý plnený závin
Kysnuté cesto je relatívnym postrachom pre mnoho žien, no zároveň sú všetky možné koláče, či buchty z neho, tie najlepšie na svete a pripomínajú nám detstvo u starkých. Tiež som z neho mala strach a úprimne, pár krát mi nenakyslo, prepieklo sa, alebo aj nedopieklo… No i tak, keď napufne, milujem do neho zabárať tie moje mantavé ruky, sledovať ako buchty v trúbe rastú, voňajú po celej kuchyni a potom… hrýýýýýýýz.
Takže prvým reprezentantom Slovenskej tradičnej kuchyne je neodmysliteľne kysnutý plnený závin.
Moje osvedčené cestíčko (na dva normálne záviny):
- 500g múka (hladká špeciál na kysnuté cesto od babičky)
- 250ml mliečko – myslím fakt plnotučné mlieko a nie nízkotučné nabielo zafarbené vody
- 60g cukor
- 80g roztopené maslo
- 20g droždie (alebo balík sušeného)
- 1ks vajko alebo len žĺtko. Ja ale napríklad niekedy vajko nedávam a koláčik ostane mäkký aj dlhšie, pokiaľ sa teda hneď nezje
- štipka soli
- kúsok masla, alebo oleja na potretie
Plnka orechová (na 1 závin):
- 150 – 200g mletých orechov podľa chuti.
- cca 50 až 100g práš. cukru – každý vie ako sladké má rád. Ja dávam tak 2 PL
- asi tak 100ml mlieka
- 1PL masla
- 1PL rumu (dobrovoľné)
- pre osvieženie je výborná 1 PL marhuľového lekváru
plnka maková:
- 130g mletého maku
- 100ml mlieka
- 1PL masla
- 50g práš.cukru
- 1 riadna PL džemu ( slivkového, višňového…)
plnka kakaová:
- 6PL kakaa
- 4PL práš.cukru
- 150g masla
- podľa chuti sa môže pridať aj čokoládový puding, alebo lyžica lekváru pre šťavnatosť.
mangovokokosová:
- mangové pyré, alebo džem, asi tak 4PL
- strúhaný kokos – asi tak 4PL
- rozmixované piškóty podľa potreby (ak by bola hmota moc riedka)
Cestíčko:
Do hrnčeka som dala tak 3 – 4PL príjemne teplého mlieka, ale určite nesmie byť moc horúce ( tak cca 38 až 40C). Následne som dala lyžicu cukru a namrvila droždie. Lyžicou som to jemne premiešala a nechala tomu tak 15 min. na ožitie. Medzitým som si do misy preosiala múku, nasypala zvyšok cukru, štipku soli, ostatok mlieka, rozpustené maslo a keď mi kvasnice nakynuli, tak aj tie. Rukami som všetko poctivo vmasírovala do ucelenej hmoty a hnetacím mixérom bojovala s cestom, kým z neho nebol nádherný hladký celok obtočený na metličkách. Ten som jemne poprášila múkou, aby sa mi neprilepil o utierku, ktorou som ho prikryla a nechala na neprievanovom teplom mieste kysnúť asi hodinku.
Kým sa tak dialo, pripravila som si plnky:
Orechová aj maková sú vlastne rovnaké. Do rendlíčku som dala zovrieť mlieko s maslom a nasypala do neho orechy/mak s cukrom. Poriadne premiešala a podľa chuti pridala alkoholček, lekvár…. Pri kakaovej plnke sú dve možnosti. Buď vmiešate kakao s cukrom do masla a vytvoríte krém, do ktorého sa môže tiež pridať lekvár, alebo puding(napr. ten proteínový mňamkový), alebo natriete rozvaľkané cesto maslom a len posypete kakaom s cukrom, ale mne takto prišla plnka akosik suchšia… Janko zbožňuje mangový džem, tak si spravil mangovo kokosovú plnku, nadrvil do nej aj trochu piškótov, lebo bola kapku riedka a roztekala sa. Závin bol taký výborný, že ju zaraďujeme do jedálnička a vrelo odporúčam. Veď ono dnes si záviny plníme už bárs čím, napríklad takou nutelou..och..
No vráťme sa k cestu. Keď som si našla túto krásku,

rozkrojila som ju na dve polky, jednu po druhej rozvaľkala na 7mm hrubý plát, resp. na aký sa Vám podarí, taký budete mať, a natrela plnkou. Na konci som nechala asi 5cm nenatretý pás, ktorým sa uzavrie roláda. Ľavý a pravý kraj som zahnula dnu, nech plnka nevytečie a smerom od seba rolovala cesto. Záviny som šupla na papier v pekáči (koncom závinu na spodku) a nechala ešte asi pol hodinku prikryté podkysnúť. Pred pečením som ich potrela roztopeným maslom a následne piekla tak pol hodinku pri 180°C. Záleží od trúby..tá moja marha sa mi vysmieva a tým, že som nemehlo, čo nemá žiadne skúsenosti, to prvý krát dopadlo takto…

Druhý krát síce nepraskol, za to sa rozvalil do tohto:


Ale ten tretí…ooooo ten už vyšiel 😀




Nezabudnite hneď po vybratí z trúby závin potrieť masielkom.
Napriek tomu ako vyzerali, boli chuťovo všetky pokusy famózne a zmizli len taký fukot. Aj málo bolo…
Takže ak sa ešte nájde niekto s kysnutým rešpektom, tak garantujem, že aj estetické nepodarky pôjdu nadračku. Smelo do toho a zahryznite sa do detsva!