Katkin všemír

Kysnutý plnený závin

Kysnuté cesto je relatívnym postrachom pre mnoho žien, no zároveň sú všetky možné koláče, či buchty z neho, tie najlepšie na svete a pripomínajú nám detstvo u starkých. Tiež som z neho mala strach a úprimne, pár krát mi nenakyslo, prepieklo sa, alebo aj nedopieklo… No i tak, keď napufne, milujem do neho zabárať tie moje mantavé ruky, sledovať ako buchty v trúbe rastú, voňajú po celej kuchyni a potom… hrýýýýýýýz.

Takže prvým reprezentantom Slovenskej tradičnej kuchyne je neodmysliteľne kysnutý plnený závin.

Moje osvedčené cestíčko (na dva normálne záviny):

  • 500g múka (hladká špeciál na kysnuté cesto od babičky)
  • 250ml mliečko – myslím fakt plnotučné mlieko a nie nízkotučné nabielo zafarbené vody
  • 60g cukor
  • 80g roztopené maslo
  • 20g droždie (alebo balík sušeného)
  • 1ks vajko alebo len žĺtko. Ja ale napríklad niekedy vajko nedávam a koláčik ostane mäkký aj dlhšie, pokiaľ sa teda hneď nezje
  • štipka soli
  • kúsok masla, alebo oleja na potretie

Plnka orechová (na 1 závin):

  • 150 – 200g mletých orechov podľa chuti.
  • cca 50 až 100g práš. cukru – každý vie ako sladké má rád. Ja dávam tak 2 PL
  • asi tak 100ml mlieka
  • 1PL masla
  • 1PL rumu (dobrovoľné)
  • pre osvieženie je výborná 1 PL marhuľového lekváru

plnka maková:

  • 130g mletého maku
  • 100ml mlieka
  • 1PL masla
  • 50g práš.cukru
  • 1 riadna PL džemu ( slivkového, višňového…)

plnka kakaová:

  • 6PL kakaa
  • 4PL práš.cukru
  • 150g masla
  • podľa chuti sa môže pridať aj čokoládový puding, alebo lyžica lekváru pre šťavnatosť.

mangovokokosová:

  • mangové pyré, alebo džem, asi tak 4PL
  • strúhaný kokos – asi tak 4PL
  • rozmixované piškóty podľa potreby (ak by bola hmota moc riedka)

Cestíčko:

Do hrnčeka som dala tak 3 – 4PL príjemne teplého mlieka, ale určite nesmie byť moc horúce ( tak cca 38 až 40C). Následne som dala lyžicu cukru a namrvila droždie. Lyžicou som to jemne premiešala a nechala tomu tak 15 min. na ožitie. Medzitým som si do misy preosiala múku, nasypala zvyšok cukru, štipku soli, ostatok mlieka, rozpustené maslo a keď mi kvasnice nakynuli, tak aj tie. Rukami som všetko poctivo vmasírovala do ucelenej hmoty a hnetacím mixérom bojovala s cestom, kým z neho nebol nádherný hladký celok obtočený na metličkách. Ten som jemne poprášila múkou, aby sa mi neprilepil o utierku, ktorou som ho prikryla a nechala na neprievanovom teplom mieste kysnúť asi hodinku.

Kým sa tak dialo, pripravila som si plnky:

Orechová aj maková sú vlastne rovnaké. Do rendlíčku som dala zovrieť mlieko s maslom a nasypala do neho orechy/mak s cukrom. Poriadne premiešala a podľa chuti pridala alkoholček, lekvár…. Pri kakaovej plnke sú dve možnosti. Buď vmiešate kakao s cukrom do masla a vytvoríte krém, do ktorého sa môže tiež pridať lekvár, alebo puding(napr. ten proteínový mňamkový), alebo natriete rozvaľkané cesto maslom a len posypete kakaom s cukrom, ale mne takto prišla plnka akosik suchšia… Janko zbožňuje mangový džem, tak si spravil mangovo kokosovú plnku, nadrvil do nej aj trochu piškótov, lebo bola kapku riedka a roztekala sa. Závin bol taký výborný, že ju zaraďujeme do jedálnička a vrelo odporúčam. Veď ono dnes si záviny plníme už bárs čím, napríklad takou nutelou..och..

No vráťme sa k cestu. Keď som si našla túto krásku,

rozkrojila som ju na dve polky, jednu po druhej rozvaľkala na 7mm hrubý plát, resp. na aký sa Vám podarí, taký budete mať, a natrela plnkou. Na konci som nechala asi 5cm nenatretý pás, ktorým sa uzavrie roláda. Ľavý a pravý kraj som zahnula dnu, nech plnka nevytečie a smerom od seba rolovala cesto. Záviny som šupla na papier v pekáči (koncom závinu na spodku) a nechala ešte asi pol hodinku prikryté podkysnúť. Pred pečením som ich potrela roztopeným maslom a následne piekla tak pol hodinku pri 180°C. Záleží od trúby..tá moja marha sa mi vysmieva a tým, že som nemehlo, čo nemá žiadne skúsenosti, to prvý krát dopadlo takto…

Druhý krát síce nepraskol, za to sa rozvalil do tohto:

Ale ten tretí…ooooo ten už vyšiel 😀

Nezabudnite hneď po vybratí z trúby závin potrieť masielkom.

Napriek tomu ako vyzerali, boli chuťovo všetky pokusy famózne a zmizli len taký fukot. Aj málo bolo…

Takže ak sa ešte nájde niekto s kysnutým rešpektom, tak garantujem, že aj estetické nepodarky pôjdu nadračku. Smelo do toho a zahryznite sa do detsva!