Laskonky
Podľa rebríčkov sú najtypickejším slovenským dezertom práve tieto sladké bielkovinové sušienky zlepené maslovým krémom. Úprimne sa priznám, že ich neznášam. Sú presladené až jazyk štípe, s krémom z akejsi sladkej maslovej gebuziny. Dala som im šancu viackát, ale až ma striasli spomienky z predstavy, že túto záležitosť musím spraviť. Paradoxne mi veľa ľudí z okolia vravelo, ako sa na ne tešia a zbožňujú ich, no ani ja ani Janko sme z toho neboli nadšení…
No projekt je projekt a tak som si sadla k receptom a pustila sa teda do práce. Kúpila som si aj formu na ne, lebo brácho ich miluje a vyprosil si ich na narodeniny. Prelúskala som asi 25 receptov, ktoré sú viac menej rovnaké, takže to bolo ízy. Krém bol tiež viac menej rovnaký, ak nerátam tie moderné verzie so šľahačkou, mascarpone a pod. Z nich by som sa aj tešila, ale keď má byť klasika, tak nech sa páči…
Cesto na 40 plátkov (pozn. pre blondíny – to je 20 už hotových laskoniek):
- 2 veľké plechy
- 4ks bielka
- 220g kryštál + 65g práš. cukru
- 120g kokos/mleté orechy
Plnka kokosová/orechová:
- 250ml mlieko
- 40g múky, alebo 1 Zlatý klas, popr. pudingový prášok (vanilkový, kokosový, mandľový..)
- 2PL cukru
- 150g poctivého kvalitného smotanového masla
- dobrovoľné – 3PL kokosu/mletých orechov
Alebo žĺtkový maslový krém:
- 300ml mlieko
- 4 ks žĺtko
- 25g hladká múka + 25g kukuričný škrob (zlatký klas, pudingový prášok podľa chuti)
- 100g cukor
- 150g – 200g maslo
- vanilka
- dobrovoľné – orechy/kokos
Plnka karamelová:
- 1ks karamelového salka
- 250 – 300g masla (podľa toho ako ľúbite sladké)
- pridala som aj soľ, lebo slaný karamel je top a soľou lepšie vynikne kontrast sladkosti laskoniek.
Bielka s kryštál. cukrom som ručne miešala vo vodnej pare, kým sa cukor nerozpustil. Potom som sa presunula na stôl a šľahala asi 10 min. do pevného snehu. Následne som prisypala práškový cukor a krátko pokračovala v šľahaní. Nakoniec som už len jemne vmiešala kokos/orechy a tadáá, cesto je hotové. Ja som si spravila polku s kokosom a polku s orechami.
Na plech som si dala papier na pečenie a na formičku napatlala sneh. Špachtlou som ho uhladila a pomaly odstránila formu. Plech som šupla do 130°C vyhriatej rúry na 15 minút, následne stiahla teplotu na 80°C a pri jemnúčko pootvorených dvierkach (vareškou pridržaných) piekla tak 25 – 30min. Mali by sa sušiť, ale moja stará trúba takú funkciu ešte ani nemala v pláne. Hotové sú, keď sa ľahko odlepia z papiera.


Krémy sa pripravujú rôzne. Či už použijete žĺtkový krém s maslom a môžte pridať kokos či orechy, alebo čisto len krém z hustého pudingu a masla, alebo si uvaríte poctivý karamel a ten zmiešate s maslom, alebo si uvaríte karamelové salko a to zmixnete s maslom.. Fantázii sa medze nekladú a pre inšpiráciu posúvam aj moju tabuľku.


V každom prípade, keď som ochutnala tento výplod, tak sa dostavil absolútny gastronomický šok a s Jankom sme len kukli na seba s vytreštenými očami… Tak toto sú LASKONKY. Nerada to priznávam, ale mňaaam do 3,14čí. A musím takto dopredu prezradiť, že laskonky neboli jediné, ktoré absolútne zbúrali moje aj Jankove predsudky.
Ale ako správnemu nemehlu sa samozrejme nepodarili všetky🥳. Zrejme som mala dlho odstavené cesto s orechmi (druhá várka) a tak sa mi nafúklo a popraskalo. No na chuti to absolútne neubralo a doslova sa zožrali aj tieto..

