Katkin všemír

Parené buchty

Na tento moment som sa tešila ako dieťa na Vianoce. Milujem parené buchty plnené lekvárom, obliate maslom a posypané grankom. Och bože, jak ja sa ich neviem dojesť. Ani nebudem ďalej zdržiavať a idem na to.

Na cesto:

  • 500g múka (polovica polohrubá, polovica hladká)
  • 250ml mlieka
  • 60g cukru
  • 70g masla
  • 30g droždie (alebo balík sušeného)
  • 1ks vajko
  • štipka soli
  • fľaša džemu (podľa chuti… u nás fičí mangový, slivkový, višňový…)
  • maslo na potretie
  • kakao s cukrom alebo granko na posypanie

Najprv si zohrejem mliečko na príjemnú teplú teplotu (38 až 40C), prisypem lyžicu cukru a namrvím droždie. Dám mu tak 15 minút na zobudenie a za ten čas si prichystám zvyšok. Preosejem múku, pridám zvyšok cukru, roztopené maslo, vajko, štipku soli a nakoniec pridám napučané droždie.

Všetko si pekne zmiešam dokopy a hnetacím mixérom (alebo kto má robota, tak potrápi jeho) vymiesim – asi tak 8-10 min. – jemné kompaktné cesto. Prikryjem ho a nechám vykysnúť asi tak hodinku. Potom si ho vyklopím na dosku, rozvaľkám na 1 cm hrubý plát a nakrájam štvorčeky, ktoré plním džemom. Opatrne zlepím konce k sebe a vyformujem guličky. Tie nechám ešte asi pol hodinku podkysnúť. Zatiaľ si nalejem do hrnca centimeter vody, vložím paráčik a keď voda začne vrieť, poukladám s rozostupmi guľky na sitko, lebo ešte narastú. Potriem ich maslom, prikryjem pokrievkou a nechám pariť asi 20 minút.

Hotové buchty vyberiem z paráku, polejem masielkom, posypem grankom a potom ich… Janko všetky zjedol…