Moravské svatební koláčky
Pri kysnutých buchtičkách ešte chvíľku zotrváme a keď už pečiem buchty, tak si rovno spravím aj takúto staročeskú klasiku. Postup je rovnaký ako pri klasických buchtách, len s tým rozdielom, že ich plním tvarohom, na vrch idú povidla a droběnka.
Takže kysnuté cesto už vieme, ale pre uľahčenie:
- 500g múky (pol na pol hladká a polohrubá)
- 250ml mlieka
- 100g masla
- 50ml oleja
- kocka droždia
- 3-4 PL cukru
- 1 vajko
- štipka soli
- plus 1 vajko s cca 100ml mlieka na potretie
Tvarohová plnka:
- 500g tvarohu
- 2 žĺtka
- práškový cukor podľa chuti. Ja som dala tak 4 PL ale kľudne si môžte pridať.
Droběnka:
- 200g hrubej múky
- 120g masla
- 120g cukru
Postup na cesto je ako pri buchtách, takže tam sa nič nemení. Pekne si rozvaľkané štvorčeky naplníme tvarohovou plnkou a narobíme guľky. Do tých si lyžičkou spravíme jamku v strede, naplníme ju slivkovým džemom a cesto potrieme vymiešaným vajkom s mliekom. Celé to posypeme posýpkou a necháme podkysnúť tak pol hodinku. Upečieme si ich pri teplote 180°C asi 15 až 20 minút, podľa trúby.
Mäkkučké, šťavnaté, chrumkavé, dokonalé…
