Katkin všemír

Pączki

Dámy a páni, tak na túto dobrotu som sa neskutočne tešila. ŠIŠKY!! Pączki sú vyprážané napufňané vankúšiky plnené zvyčajne džemom a posypané práškovým cukrom. Toto je moje detstvo u babky, ktorá robila tie najlepšie na svete! U nás sa moc nerobia, nakoľko vyprážané je kvôli našim gastroproblémom tabu, no neodolala som a musela som sa zakusnúť do týchto šmakociniek. Na prvý krát mi štandardne nevyšli, urobila som ich veľké a smažila nadivoko. Po dôkladnom štúdiu som sa ale teóriu naučila a preto mi pri druhom pokuse vzniklo hotové nebo.

Na cesto, ktoré je zatiaľ najlepšie kysnuté cesto, aké som doposiaľ mala:

  • kvások: 150ml mlieka + 1PL cukru + 40g droždia
  • 500g hladkej múky
  • 4 žĺtky
  • 100g mäkkého masla izbovej teploty
  • 200ml mlieka
  • 2 PL cukru
  • štipka soli
  • džem, poprípade plnka podľa chuti

Takže na kvások si zohrejeme mlieko na teplotu cca 35 až 40 °C – to je jeho ideálna teplota. Pridám cukor a namrvím droždie. Nechám 15 minút pôsobiť a zatiaľ si nachystám zvyšok. Čiže, preosejem múku, vsypem cukor, soľ, prihodím maslo, žĺtka a zvyšné mlieko ideálnej teploty. Vlejem ožitý kvások a vypracujem úžasné cesto. Miesim ho hnetačom asi 10 minút do hladka, prikryjem teplou utierkou a nechám kysnúť v teple asi hodinu. Potom si ho vykydnem na dosku a rozvaľkám na asi 2 cm hrúbku, vykrojím kolieska (pohárom, kto nemá vykrajovátka) a nechám pol až trištvrte hoďky podkysnúť.

to je náááádhera

Vyprážanie: Nalejem olej do hrnca tak, aby bolo možné šiškám plávať a privediem do teploty smaženia (test kúsku cesta a keď sa smaží, je pripravený olej). Vtedy plameň znížim na mierne strednú silu a vkladám buchtičky. Ako vraví Gizka, teplota je dôležitá, nesmie byť silný plameň, lebo sa rýchlo opečú a zvnútra ostanú surové. Kvalitné šišky majú krásny biely pásik po celom strednom obvode. Hotové zlatohnedé krásky dávam na servítky kvôli prebytočnému oleju a nechám vychladiť.

Plnenie: buď ich plním pred smažením, alebo ako ja – po smažení. Čiže z boku dierka (dierkovačom, špajlou…), cukrárskym vreckom vtlačím džem a hotovo.

UZÁVER NA VÍNOVÉ FĽAŠE!!

My však preferujeme neplnené a šišky si do lekváru namáčame. Hotová závyslosť toto tu.