Katkin všemír

Käsekuchen

Tí čo ma poznajú vedia, že cheesecaky sú moje druhé meno. Milujem ich robiť, ešte viac papať a hrať sa s ich variáciami, spôsobmi prípravy a príchuťami. Priznávam sa, že tie nepečené mám o trošičku radšej, ale vo svete skôr prevládajú tie pečené verzie. V Nemecku si s obľubou pečú tento ich tvarohový käsekuchen ale beda tomu, kto sa o ňom vyjadrí ako o cheesecaku. Na to chytajú alergiu a okamžite Vám vysvetlia, kde je sever.

Istým spôsobom je to niečo ako náš strúhaný tvarohový koláč, len tento klasický je bez posýpky. Príprava je inak obdobná a nakoľko je to Maťkov najobľúbenejší koláčik, bolo mi cťou mu ho upiecť 🙂

Na korpus:

  • 250g múky
  • 80g cukru
  • 1 vajko
  • 125g masla
  • 1/2 čl PDP
  • štipka soli

Na plnku:

  • 750g tvarohu
  • 1bal. vanilkového pudingu (popr. 40g škrobu, ZK,..)
  • 250ml šľahačky
  • 200g práš. cukru
  • 4 vajká
  • vanilka
  • šťava z citróna plus nastrúhaná kôrka

Najprv som si vypracovala krehké cesto zmiešaním všetkých surovín, zabalila ho do fólie a nechala odpočívať v chladničke aspoň hodinku. Potom som si ho rozvaľkala, naniesla do formy, popichala vidličkou a opäť dala na pol hodinku do chladničky, aby bolo presne také, aké má byť.

Za ten čas som si pripravila plnku. V jednej miske som si vymiešala tvaroh, cukor, škrob, žĺtka, vanilku, citrónové veci a niekto pridáva aj okolo 80g roztopeného masla, alebo olej. V druhej miske mi zatiaľ robot šľahá bielka do pevného snehu a ja si nakoniec ešte došľahám šľahačku do tuhej peny. Všetky tieto napufňané komponenty jemne zmiešam dokopy a vykydnem na cesto vo forme. Pečiem to pri teplote 160°C asi hodinku.

Tým, že je všetko tak našľahané, krém v trúbe tancuje, rastie aj klesá. Asi v strede pečenia treba nakrojiť kruh asi 1cm od kraja. Ak by moc chytal vrch, stačí ho len prikryť alobalom.

Tento tvarohový koláčik je v porovnaní s klasickým cheezom nadýchaný a s tvarohom aj svieži a plný bielkovín. Ďalším rozdielom je aj jeho popraskaný vrch a pôsobí ako mäkká perinka. Podávať sa môže s ovocnou omáčkou

Alebo s takto podusenými jabĺčkami preliatymi krémovým slaným karamelom.