Oliebollen – olejové gule
Pôvod týchto guliek nie je jasný, no hovorí sa, že ich ako prvé jedli germánske kmene v Holandsku a Belgicku počas Vianoc. Po stáročia im hovorili oliekoecken (olejové sušienky) a medzi prvými zmienkami o nich je aj tento obraz z r.1652 so ženou, ktorá má v hrnci tieto vyprážané guľky.

Až okolo 19.stor. sa ujal pojem oliebol, ktorý sa v r. 1868 objavil v slovníku.
Nuž, tak poďme na to.
Na týchto pár skúšobných guliek som si zobrala
- 125g múky
- 125ml mlieka (g múky: ml mlieka – 1:1)
- 1/2 vajka
- 15g cukru
- 10g droždia
- trošku soli
- 20g masla
Vypracovala som si klasické kysnuté cesto a nechala v teple rásť. Potom som ho jemne premiešala a opäť nechala asi pol hodinku v pokoji. V porovnaní s našimi šiškami je cesto redšie a do hrnca s olejom sa dáva buď lyžicami ako halušky, alebo zmrzlinovou naberačkou.




V pár receptoch pridali do cesta aj kúsky jabĺčok. A je to s nimi tiež vynikajúce. Cesto samotné je úžasne mäkkučké, vláčne a celé sú ako taký obláčik napufňané.


