Nemecká maková bomba s horúcou višňovou náložou.
Moja milovaná maminka opäť chytá abstinenčné príznaky a spievaním eposu o maku sa dožaduje koláča plnom tejto ópiovej drogy. Jej prosby boli vyslyšané v deň jej najväčšieho sviatku. Nadišiel totiž medzinárodný deň matiek a tak dostala tento unikát z dielne nemeckej kuchyne. Dámy a páni, predstavujem Vám bombastický Mohnkuchen mit streusel. Je to obľúbený nemecký makový koláčik a poviem vám, je fakt famózny.
Na korpus treba:
- 300g polohrubej múky
- 150g masielka
- 100g práškového cukru
- polku lyžičky prášku do pečiva
- šťavu z polky limetky alebo lyžicu citrónovej šťavy
na plnku:
- 750ml mlieko
- 100g masla
- 130g cukru
- 1 vajko
- 250g tvaroh
- 150g mletého maku
- 150g detskej krupice
- vanilka
na omáčku som dala
- višňový džem
- višne alebo višňový kompót
- ale tu je voľná ruka na aký spôsob si ju kto spraví.
Najprv som si spravila prvú časť plnky. V hrnci som zohriala mlieko s maslom a cukrom až do zovretia. Vtedy treba prisypať krupičku zmiešanú s makom a chvíľku variť do vzniku hustej kaše. Už tá je prudko jedlá a musela som odháňať nájazd lyžičiek. Je to ťažké, lebo kaša potrebuje čas na vychladnutie. Medzitým som si vypracovala korpus. Ručne som vmasírovala suroviny do seba a vytvorila sypkú záležitosť, z ktorej 2/3 vtláčam do formy a zvyšok nechám napotom. Šupla som obe súčiastky do ladničky a čakáááám asi cca pol hodinku.
Do tvarohu som vmiešala vajko s vanilkou a vyliala do makovej kaše. Je to hutná masa, to tak má byť. Ju som pekne vykydla na ustlaný korpus a navrch posypala odloženou posýpkou. Pečenie je tak cca 50 – 60 min na 170°C dozlatova. Koláčik je ideálne nechať vychladiť. Ja som ho robila deň pred podávaním a v noci mi úžasne ustál v chladničke.


V čase útoku som v kastróliku povarila džem s višňami a poliala tento zázrak. Bola to presne tá višnička na torte, ktorá tomu celému dala absolútnu dokonalosť.

Jednoznačne odporúčam. A nielen pre makoholikov.