Katkin všemír

Nemecká maková bomba s horúcou višňovou náložou.

Moja milovaná maminka opäť chytá abstinenčné príznaky a spievaním eposu o maku sa dožaduje koláča plnom tejto ópiovej drogy. Jej prosby boli vyslyšané v deň jej najväčšieho sviatku. Nadišiel totiž medzinárodný deň matiek a tak dostala tento unikát z dielne nemeckej kuchyne. Dámy a páni, predstavujem Vám bombastický Mohnkuchen mit streusel. Je to obľúbený nemecký makový koláčik a poviem vám, je fakt famózny.

Na korpus treba:

  • 300g polohrubej múky
  • 150g masielka
  • 100g práškového cukru
  • polku lyžičky prášku do pečiva
  • šťavu z polky limetky alebo lyžicu citrónovej šťavy

na plnku:

  • 750ml mlieko
  • 100g masla
  • 130g cukru
  • 1 vajko
  • 250g tvaroh
  • 150g mletého maku
  • 150g detskej krupice
  • vanilka

na omáčku som dala

  • višňový džem
  • višne alebo višňový kompót
  • ale tu je voľná ruka na aký spôsob si ju kto spraví.

Najprv som si spravila prvú časť plnky. V hrnci som zohriala mlieko s maslom a cukrom až do zovretia. Vtedy treba prisypať krupičku zmiešanú s makom a chvíľku variť do vzniku hustej kaše. Už tá je prudko jedlá a musela som odháňať nájazd lyžičiek. Je to ťažké, lebo kaša potrebuje čas na vychladnutie. Medzitým som si vypracovala korpus. Ručne som vmasírovala suroviny do seba a vytvorila sypkú záležitosť, z ktorej 2/3 vtláčam do formy a zvyšok nechám napotom. Šupla som obe súčiastky do ladničky a čakáááám asi cca pol hodinku.

Do tvarohu som vmiešala vajko s vanilkou a vyliala do makovej kaše. Je to hutná masa, to tak má byť. Ju som pekne vykydla na ustlaný korpus a navrch posypala odloženou posýpkou. Pečenie je tak cca 50 – 60 min na 170°C dozlatova. Koláčik je ideálne nechať vychladiť. Ja som ho robila deň pred podávaním a v noci mi úžasne ustál v chladničke.

V čase útoku som v kastróliku povarila džem s višňami a poliala tento zázrak. Bola to presne tá višnička na torte, ktorá tomu celému dala absolútnu dokonalosť.

Jednoznačne odporúčam. A nielen pre makoholikov.