Blejska kremna rezina / Zagrebačka kremšnita – Slovinsko/Chorvátsko
V podstate celá Európa miluje krémeš! Presne toto totiž tieto kremšnity sú. Bežne sa jedia so šľahačkou, aj bez, s čokoládou, aj bez. Keď som si tento zákusok bližšie študovala, tak je naozaj ťažké určiť jeho pôvod. Pravdepodobne pochádza z Rakúsko-Uhorska a je tradičným dezertom v Rakúsku, Maďarsku, Slovinsku, Chorvátsku, v Srbsku, Bosne a Hercegovine, v Poľsku, Rumunsku a samozrejme aj u nás na Slovensku. Práve preto som ho už v tomto projekte mala ešte na začiatku. Nedá mi však ho len tak vynechať a nepripomenúť si ho aj v týchto verziách. V Poľsku som kremowku piekla čistú, iba s vanilkovým vajíčkovým krémom a vrch cesta som posypala práškovým cukrom.
V Slovinsku majú však prísnejšie pravidlá a tradične sa robí s pridanou vrstvou šľahačky. Hovoria jej aj Bledska kremšnita.



Francúzska kocka, ako ju poznáme aj my na Slovensku, sa robí podobne, ale vrch lístkového cesta sa nesype cukrom, ale polieva čokoládou.


S čokoládou polievajú vrchy aj v Chorvátsku, ale priamo na šľahačku. Horný plát cesta totiž nedávajú. A preto je tento chorvátsky krémeš mojim top favoritom! 😅😁


Recept je v podstate rovnaký, mnou osvedčený a preto, kto má chuť si ho spraviť, stačí kliknúť na vyššie zdieľaný link a hotovko 🙂