Katkin všemír

České buchty

V každej českej rozprávke pečú hodné babičky kynuté buchtičky. A tie nesmú chýbať ani na našom stole. Mäkkučké cestíčko plnené domácim džemom, z vrchu chrumkavá kôrka posypaná cukrom, ktorý sa pri zakusnutí do buchty obtlačí na špičke nosa a rozpráši pri slastnom vydýchnutí… Jak ja ich milujem…

Tieto famózne buchty som robila z:

  • 500g hladkej múky
  • 250ml mlieka
  • 60g cukru
  • kúsku masla
  • 100ml oleja
  • 3 žĺtkov
  • z 1 balíka sušeného droždia. Ale postačí aj 20g čerstvého
  • štipky soli

Postup je klasický pre kysnuté cesto. Sušené droždie len nasypem k preosiatej múke, cukru, soli, pridám teplé mlieko s maslom, olej a žĺtka. Prehnietim to tak 8 minút do hladka a nechám kysnúť hodinku v teple. Po vykysnutí si cesto rozvaľkám na asi 1-2 cm tenký plát a nakrájam na primerane veľké štvorce. Naplním ich lekvárom, zlepím konce a vytvorím buď guľky, alebo ováliky. Každú buchtu ešte potriem olejom, alebo roztopeným maslom, aby sa ľahšie oddelili od seba, a nechám tak pol hodinku podkysnúť. Pečiem ich pri teplote 180°C cca 25 – 30 minút. Proste do zlatova. Hotové buchty ešte potriem roztopeným maslom a po vychladnutí poprášim práškovým cukrom.

Suseda si musí myslieť, keď beháme po dvore s bielymi nosmi.