Čokoládový mousse s čerešňovou omáčkou a chrumkavým bordelom
Zbožnujem pohárikové dezerty, ktoré nesú navrstvené prekvapenia, ako sú napríklad piškótiky, ovocné coulis, poprípade kúsky čerstvého ovocia, zamatové krémy, nadýchané peny, šlahačku, čokoládu, chrumkavé oriešky… Proste čokoľvek, na čo si len pomyslíme a naše chuťové poháriky po tom túžobne prahnú. Takýto fenomén, v podobe napufňanej čokolády, so šťavnatými čerešňami, sa pomaly predieral cez moje synapsie v mozgu a nadobúdal konkrétnosť francúzskeho dezertu – mousse.
Okamžite som si obliekla vedecký plášť à la kuchynská zástera, vypla vlasy, vypísala receptúry mojich majstrov a vyčarovala čokoládovú dokonalosť.
Na 6 misiek po 3 – 4 lyžice krému som použila:
- 120g čokolády mix (70g horká a 50g mliečna)
- 250ml šľahačky
- 50g cukru
- 2 vajká
- 2 lyžičky silnej kávy
Na čerešňovú omáčku som zobrala túto hrsť čerešní

- jeden bal. vanilkového cukru a kúsok trstinového cukru
- 1 lyžičku škrobu
Rozpustenú čokoládičku s kávou som vyliala do vyšľahaných žĺtkov a vymiešala do hustého krému. Ten som vychladnutý vyliala do vyšlahaných bielkov s cukrom a zľahka premiešala. Nakoniec som do tejto zmesi opatrne ručne vmixovala aj vyšľahanú šľahačku.
Na dno misiek som nalámala sušienky, po lyžiciach naliala čokoškový termix a šupla do chladničky na tri hodinky. Následne som dusila odkôstkované čerešničky s cukrom asi 10 minút a zahustila škrobom.
Pred podávaním som naložila vychladnutú čerešňovú omáčku na stuhnutý mousse a posypala chrumkavým bordelčekom s kúskami orieškov a čokolády. Recept na bordelčok je tu:
Táto nadýchaná čokoládová pena s kyselkavou šťavnatosťou omáčky a chrumkavým orieškovým podmazom vytvára nepopísateľne dokonalú súhru chutí, pri ktorej sa zatají dych, zatemní myseľ a s neprítomným pohľadom vychutnáva explózia gastronomického orgazmu.

1 komentár k “Čokoládový mousse s čerešňovou omáčkou a chrumkavým bordelom”
Komentáre sú uzavreté.