Katkin všemír

Moravské svatební koláčky

Pri kysnutých buchtičkách ešte chvíľku zotrváme a keď už pečiem buchty, tak si rovno spravím aj takúto staročeskú klasiku. Postup je rovnaký ako pri klasických buchtách, len s tým rozdielom, že ich plním tvarohom, na vrch idú povidla a droběnka.

Takže kysnuté cesto už vieme, ale pre uľahčenie:

  • 500g múky (pol na pol hladká a polohrubá)
  • 250ml mlieka
  • 100g masla
  • 50ml oleja
  • kocka droždia
  • 3-4 PL cukru
  • 1 vajko
  • štipka soli
  • plus 1 vajko s cca 100ml mlieka na potretie

Tvarohová plnka:

  • 500g tvarohu
  • 2 žĺtka
  • práškový cukor podľa chuti. Ja som dala tak 4 PL ale kľudne si môžte pridať.

Droběnka:

  • 200g hrubej múky
  • 120g masla
  • 120g cukru

Postup na cesto je ako pri buchtách, takže tam sa nič nemení. Pekne si rozvaľkané štvorčeky naplníme tvarohovou plnkou a narobíme guľky. Do tých si lyžičkou spravíme jamku v strede, naplníme ju slivkovým džemom a cesto potrieme vymiešaným vajkom s mliekom. Celé to posypeme posýpkou a necháme podkysnúť tak pol hodinku. Upečieme si ich pri teplote 180°C asi 15 až 20 minút, podľa trúby.

Mäkkučké, šťavnaté, chrumkavé, dokonalé…