Katkin všemír

Oliebollen – olejové gule

Pôvod týchto guliek nie je jasný, no hovorí sa, že ich ako prvé jedli germánske kmene v Holandsku a Belgicku počas Vianoc. Po stáročia im hovorili oliekoecken (olejové sušienky) a medzi prvými zmienkami o nich je aj tento obraz z r.1652 so ženou, ktorá má v hrnci tieto vyprážané guľky.

Aelbert Cuyp, 1652

Až okolo 19.stor. sa ujal pojem oliebol, ktorý sa v r. 1868 objavil v slovníku.

Nuž, tak poďme na to.

Na týchto pár skúšobných guliek som si zobrala

  • 125g múky
  • 125ml mlieka (g múky: ml mlieka – 1:1)
  • 1/2 vajka
  • 15g cukru
  • 10g droždia
  • trošku soli
  • 20g masla

Vypracovala som si klasické kysnuté cesto a nechala v teple rásť. Potom som ho jemne premiešala a opäť nechala asi pol hodinku v pokoji. V porovnaní s našimi šiškami je cesto redšie a do hrnca s olejom sa dáva buď lyžicami ako halušky, alebo zmrzlinovou naberačkou.

V pár receptoch pridali do cesta aj kúsky jabĺčok. A je to s nimi tiež vynikajúce. Cesto samotné je úžasne mäkkučké, vláčne a celé sú ako taký obláčik napufňané.