Sachertorte
Rakúske dezerty uzatvára ich kráľovná, ktorú pozná celý svet. Azda najslávnejšiu tortu na svete – Sacherovu – velebia vášniví čokoholici a túžia po nej každú možnú minútu. Jej receptúra je prísne tajná, no dá sa dopátrať aspoň k jej verným kópiám. Porovnala som 9 najvernejších receptov (z asi 34 receptov), ktoré boli od samotnej sestry, či z knižky zo začiatku minulého stočia. A tento pomer sa asi najviac zhodoval.
- 130g kvalitnej min. 55% čokolády
- 140g kvalitného smotanového masla
- 140g hladkej múky
- 100g práškového + 100g kryštáľoveho cukru
- 6 vajíčok
- vanilka
- 200g marhuľového džemu
- štipka soli
poleva:
- 200g cukru
- 150g čokolády
- 100ml vody
Pripravení?
Najprv si rozpustím čokoládičku a nechám ju vychladnúť. Zatiaľ si vyšľahám maslo s práškovým cukrom, do nich pridám žĺtka, vanilku a čokoládu, a napokon vyšľahám famóznu čokoládovú masu. Potom si vezmem bielky, štipku soli a postupne ako z nich vyrábam sneh, prisýpam kryštáľový cukor. Pevný krásny lesklý sneh jemne vmiešam do čokoládového krému a nakoniec jemne vmiešam 3x preosiatu múku.
Cesto vlejem do vymazanej formy a pečiem pri teplote 180°C cca 55 minút. Záleží od veľkosti koláča a vašej trúby. Preto testom špajle kontrolujem už po 35 minútach.
Keď máme korpus upečený, nechám ho vychladiť (hore nohami) a vychladený ho rozrežem na polovicu (vodorovne na dva kruhy, nie dve polky). Mahuľový džem si zohrejem v rendličku a horúci ho natriem na vrch spodného korpusu, potom na vrch horného korpusu a nakoniec celý obvod koláča. Odporúčam mať džem úplne hladký, lebo ja som mala s kúskami a mala som koláč hrčkatý… To je tak, keď pečie blondína.
Celú túto nádheru vložím do chladničky aspoň na pol hodinky a zatiaľ si spravím polevu. Najprv si rozpustím cukor s vodou do číreho sirupu. Potom prisypem čokoládu a miešam, kým sa mi nevytvorí úžasná jemná čokoládová poleva. Tú vylejem do misky a za občasného miešania ju nechám trošku vychladiť, aby sa mi neroztiekla. Keď je všetko pripravené, príde veľké finále. Rovnomerne polejem koláč polevou a šupnem do chladničky pekne zatuhnúť. Dezert sa podáva s kopčekom čerstvej šľahačky.

Moji Sachermaniaci skonštatovali, že sa dosť verne priblížil originálu, hoci ten je samozrejme nenapodobiteľný.


