Skruzdėlynas vs. Žagarėliai (Mravenisko a Anjelské krídla)
Dva úplne rozdielne dezerty a pritom tak podobné. Tvorené sú viac-menej rovnakým vyprážaným cestom, ktoré sa však odlišuje svojím tvarom, hrúbkou a najmä servírovaním. Tak som si pripravila
- 2 vajká
- 220g múky
- 2 PL kyslej smotany
- št.soli
- 2PL buď vodky, koňaku, alebo brandy (vďaka nemu nevsiakne do cesta olej)
- pár receptov pridáva aj trochu cukru a našla som dva – tri recepty aj so štipkou PDP, ale v tradičných receptoch tam tieto položky neboli.
Najprv som si vyšľahala vajcia a postupne do nich nasypala múku, soľ a vodku. Následne som si naolejovala ruky a aspoň 10 minút hnietila do hladkého cestíčka, ktoré zabalené vo fólii oddychovalo hodinku v chladničke. Keď uplynul tento čas, rozpálila som si olej na cca 170°C a túto teplotu treba udržiavať počas celého smaženia. Kým sa mi olej zohrieval, rozvaľkala som si cesto (ak robím skruzdelynas, tak ho vyvaľkám na veľmi tenunký plát, ktorý nakrájam na menšie štvorce, či tomu podobné útvary. Ak robím Žagarėliai, tak ho vaľkám na cca 5mm hrubý plát a ten krájam na obdĺžniky, do stredu ktorých narežem krátku čiaru. Cez túto dierku prevlečiem jeden koniec a vytvorím špirálku).
Cesto som vyprážala do zlatohneda a ukladala na papierové obrúsky. Anjelské krídla (Žagarėliai) som už len poprášila práškovým cukrom a hotovo.
Skruzdėlynas je však úplne iná káva. Kým mi chladli hotové plátky,
pripravila som si medový karamel, ktorým sa lepia k sebe. Takže do kastrólka som si nahádzala
- 100g medu
- 15g masla
- 1/2 PL kyslej smotany
- 1PL vody
a chvíľku povarila, kým poleva jemne nezhustla.

Dezert sa podáva tak, že sa dajú na spodok taniera plátky cesta, polejú sa medovou polevou, poprášia sa mletým makom a opäť vrstva cesta, poleva, mak a tak ďalej, kým nevznikne sladké medovo-makové mravenisko.



Priznám sa, že med mám rada len v čaji a v dezertoch ho moc nevyhľadávam. No veľmi milo ma prekvapilo, ako tie chute k sebe krásne pasujú. Med je maslom a smotanou úžasne krémový a s tým makom, no hotová báseň.
K zvyšku medovej omáčky som potom rozpustila kúsok ganache zo slaného karamelu a pridala kvapku šľahačky. To bola presne tá čerešnička, ktorá tomu dala totálny gastrozážitok. Skúsila som aj kokos, ale s tým makom to ide k sebe viac.


Takto polepené cestíčka so slanomedovým karamelom, posypané makom (alebo nasekanými orieškami), sú absolútne dokonalý dezert na párty žúrky, alebo len tak na sladké mlskanie pri telke.