Katkin všemír

Staročeský medovník

Neodmysliteľnou súčasťou tradičných koláčov našich bratov je ich medovník. V dnešnej dobe je azda najobľúbenejšia Marlenka, ktorá je síce abnormálne sladká, ale s pohárom mlieka je naprosto úžasná, a k absolútnej dokonalosti sú dotiahnuté jej guličky plnené medovým krémom.

Takže milovníci medovníkov, orechov a karamelu nech sa páči.

Na korpusy:

  • 500g hladkej múky
  • 100g cukru
  • 100g masla
  • 2ks vajov
  • 80g medu
  • 4PL mlieka
  • 1čl sódy bikarbóny
  • dobrovoľne: 1čl perníkového korenia
  • na posýpku hrsť nasekaných orechov

Plka:

  • 1 karamelové salko
  • 250g poctivého smotanového masielka
  • 1-2 čl rumu (dobrovoľné)

alebo Crème pâtissière

  • 500ml mliečka
  • 25g múky a 25g kukuričného škrobu (popr. Zlatý klas)
  • 100g cukru
  • 4 žĺtky alebo 2 celé vajká
  • +250g masla
  • rum (dobrovoľné)

Poďme na to. Najprv si prichystáme krém. Jednoduchšia verzia je s karamelovým salkom, ktoré kúpime v obchode a vmiešam ho do rozšľahaného masla. Mne ale toto salko nechutí, je také horkejšie a čudné. Preto som si zobrala klasické salko a skaramelizovala si ho sama deň vopred. (pozn. pre blondíny: zoberiem plechovku salka, odlepím papierový obal nalepený na plechovke, plechovku dám do hlbokého hrnca s vodou, ktorej hladina prevyšuje vrch plechovky minimálne 3 cm ( lebo voda sa varením odparuje a aby sme ju nemuseli počas varenia dopĺňať), zapnem sporák a keď začne voda vrieť, započnem dobu varenia cca 2 hodiny na miernom ohni. Po uvarení opatrne vyberiem konzervy a nechám vychladnúť – ideálne do druhého dňa).

Druhá možnosť obľúbeného krému je klasický maslový krém s pudingom, poprípade robia aj žĺtkový maslový krém – Crème pâtissière. Uvarí sa puding, ktorý necháme vychladnúť prikrytý potravinárskou fóliou, aby sa nevytvorila šupka na vrchu a potom sa vyšľahá s maslom a troškou rumu. Obľúbenou možnosťou je aj dať miesto masla kyslú smotanu, šľahačku, alebo mascarpone. Češi dávajú radi medzi vrstvy aj džem či orechy.

Kým nám chladne puding, alebo mäkne maslo, vrhneme sa na cesto. Do hrnca si nahádžeme med+cukor+mlieko+maslo a na strednom ohni necháme rozpustiť, ale nevariť. Pridáme vajká a poriadne vmiešame. Potom prisypeme múku so sódou a vymiešame hutné cesto. Podľa preferovanej hrúbky si ho rozdelíme. Niekto má rád hrubšie, niekto tenšie a preto si viete rozvaľkať 4 pláty, ale aj 8 tenkých plátkov. Ja som robila 8 tenunkých v priemere 22cm a piekla ich na 180°C cca 5 min. Čím hrubšie pláty, tým dlhšie pečenie pochopiteľne. Jednoducho do zlatova.

Korpusy nám pekne chladnú a je čas spraviť krém. Rozšľaháme si masielko, ktoré má mäkkú konzistenciu izbovej teploty a postupne k nemu pridávame karamelové salko, tiež tejto teploty. Rovnomerne si natrieme každý plát a skladáme tortu. Nakoniec si potrieme aj kraje a necháme trochu stuhnúť. Zo zvyškov upečeného cesta si spravíme strúhanku, pridáme k nej orechy a obalím do tejto zmesi celý koláčik.

Medovník by mal stáť minimálne 1 deň, kľudne aj dva, aby pekne zmäkol a vsiakol krém.

Mne ostalo viac posýpky a tak som si spravila guľky. Týchto 5 krások som spravila z 80g posýpky (z nej cca 10g na obaľovanie) + 20g maslo + 50g kondenzovaného sladkého mlieka a trochu medu. Urobila som guľky, obalila ich do posýpky a keď zmäkli, zožrala som ich všetky.