Katkin všemír

Štrúdl

Ďalšou šmakocinkou, ktorú tradične vypekáme všetci z Rakúsko – Uhorskej oblasti a jej okolia, je poctivo ťahaná štrúdľa. Takže si ju vypekajú Češi, Rakušania, Nemci a samozrejme aj my. Nikdy som ju nerobila, u nás doma si tiež moc nepamätám, že by ju maminka robievala a preto výzvu prijímam. Veď kto by sa netešil na taký šťavnatý koláčik.

Od Jankovej maminky som dostala úžasnú knižku napísanú v roku 1914 a mnoho tradičných starých koláčov som čerpala práve z nej, aby som zachytila tú pravú atmosféru voňavej kuchyne našich prastarých materí.

Na cesto som použila

  • 250g hladkej múky
  • 1PL oleja
  • 100ml vlažnej vody
  • štip. soli
  • 1ks vajka
  • 1/2čl octu – robí cesto pružnejšie

Jablková plnka:

  • 750g jabĺk
  • 30g masla
  • 50g strúhanky
  • 3PL cukru
  • 1/2 čl škorice
  • 1čl citrónovej šťavy

Maková plnka:

  • 70g mletého maku
  • 30g práškového cukru
  • trošku škorice
  • 1PL slivkového lekváru
  • zavárané višne bez kôstiek

Spojením všetkých ingredinecií vypracujem cesto, potriem olejom a minimálne pol hodinku nechám v teple odpočívať. Za ten čas si pripravím plnky. Najprv si na panvičke rozpustím masielko, nasypem strúhanku a opražím do zlatista. V miske si zmiešam ošúpané a na tenko nakrájané jabĺčka spolu s touto strúhankou, cukrom, škoricou a šťavou.

V rendlíčku si zovriem mlieko, odstavím zo sporáku a vsypem mak s cukrom. Zmes vymiešam a pridám lekvár. Nakoniec nechám vychladnúť.

Naolejované cesto vyválam v múke a na prichystanej pomúčenej utierke vyvaľkám pokiaľ sa dá. Potom ťahám cesto rukami od stredu cesta ku krajom, až kým nieje priesvitné a je vidieť vzory utierky. Je to celkom sranda, len treba dávať pozor, aby sa nenatrhlo.

Takto natiahnuté cesto natriem roztopeným maslom a nanesiem buď jablkovú zmes, alebo potriem makovou plnkou a naukladám navrch cez sitko precedené višne. Odkrojím hrubé konce, zahnem kraje a zrolujem. Pečiem na plechu s papierom na pečenie asi 30 – 40min pri teplote 190°C. Proste do zlatohneda a ihneď po upečení opäť potriem maslom. Keď štrúdlička vychladne, posypem ju práškovým cukrom. Na to aké som nemehlo, sa celkom podarila.

Naprosto mňamouzní