Trdelník či trdlo?
Nakoľko sme žili s bratmi Čechmi nejaký ten piatok v spoločnej domácnosti, tak sme varili aj v spoločnej kuchyni. To poznať aj na rebríčkoch tradičných kuchýň a mnoho receptov sa mi ukazovalo na rovnakých priečkach v oboch krajinách. Potom sa ale stáva aj to, že sa bijeme o pôvod niektorých šmakociniek. Azda najznámejším bojom je trdelník. Každý pozná tradičný skalický trdelník. No aj naši susedia majú svoje staročeské trdlo a trojicu uzatvára Maďarsko, kde fičí ich tradičný Kürtőskalács.
Opäť som si spravila kysnuté cesto. Mám pocit, že Slovania prežili na kvasniciach od kedy ich vynašli. Tak pre osvieženie pamäte:
- 500g hladkej múky
- 250ml mlieka
- 60g cukru
- 100g masla
- 20g droždia (alebo balík sušeného)
- štipka soli
- žĺtko
- bielko na potretie
- mleté orechy, kokos, škorica, kakao…na obalenie
- plus cukor
Kysnuté cesto si vyrobím klasicky. Ak svojmu droždiu veríte, môžte si ho vymiesiť ako naše staré mamky. Do misy si preosejem múku, polku cukru, soľ a rukou premiešam. Urobím si jamu do stredu, nalejem roztopené maslo, teplé mlieko, zvyšok cukru a nadrvím droždie. Nechám tak 15 minút žiť a keď sa mi spraví nádherný penový kvasnicový kopček, pridám žĺtko a rukami vymiesim hladké cesto. Ideálne je si to celé vyklopiť na dosku a na nej sa realizovať. Je to pecka fitko na ruky. Cesto vrátim do trošku naolejovanej misy a posypem vrch múkou. Prikryjem radiátorom zohriatou utierkou a nechám hodinku kysnúť. Toto množstvo vystačí na dva obtočené valčeky. Trdlo na fotke je z 1/4. Tak ak Vám stačí jeden valček, tak logicky stačí polovičná dávka. Toľko k matike.
Zatiaľ si nasekám orechy a pomiešam s cukrom. Ak ste maniaci, tak si viete kúpiť formy do trúby. Inak si vystačíte plechovkami od piva alebo valčekom. Lakované ani nemusíte obaliť, ale ja som si ten môj obalila alobalom a jemne potrela olejom.

Cesto si našúľam a obtočím okolo valčeka. Potriem ho bielkom, ktoré spôsobí chrumkavú kôrku a dobre na seba nalepí posýpku podľa chuti. Ja som si nasekala mandle s lieskovcami, pridala trošku škorice a lyžicu cukru. Posýpku je dobré nasypať na plech a rolovať po nej cesto. Takto obalený trdelník položím na hlbší pekáč tak, aby sa mi nedotýkal spodok, ale odporúčam dať papier na pečenie, lebo narastie a dotyku sa zvyčajne nevyhnete. Po pol hodinke to celé šupnem do trúby a za priebežného otáčania pečiem asi 20 min. pri 180°C.

Svoju popularitu získali aj plnené trdelníky a viem si predstaviť párty, kde si každý odtŕha a namáča kúsky do rôznych krémov, pudingov, šľahacky, roztopenej čokolády, nasekaných orechov a pod.
No mne počas fotenia akosi ubúdal, takže k nejakým plnkám ani nestihlo prísť.



Mäkkučké napufňané cestíčko

Famózna chrumkavá oriešková kôrka


A tu je prosím pekne zachytená príčina, prečo tak rýchlo mizol… ale milujem ju najviac na svete 😘.