Frangipan s čerešňami a zvyškovými tyčinkami.
Jožino ma zahŕňa čerešňami a nakoľko je vonku stále tak upršane, neostáva mi nič iné, len vymýšľať čo piecť. Janíčko mi raz vnúkol chuť na cukrový maslový koláč s mandľami a pri listovaní v knižočke s francúzskymi papanicami ma zaujal obdobný koláč s ovocím. Prevaľovala som si tento recept v hlave, až kým ho v livke nespravila aj Adri Poláková. No to keď ho už aj ona spravila, tak to bol posledný impulz a vrhla som sa do pečenia aj ja. A výsledok drahí moji…oooo ten bol…
Taaaakže:
- 1 rýchlo kúpené lístkové cesto
- 150g masielka
- 150g mandľovej múky, popr namletých mandlí
- cca 80-100g cukru (podľa chuti), plus polku balíka, t.j.10g vanilkového cukru na posypanie
- 4 vajká
- vanilka
- lupienky mandlí, posekaných orechov…
a samozrejme

Postup je rýchly a úplne ííízy: rozšľahala som mäkké maslo s cukrom do hladkej peny, priliala vajá, vanilku a vymiešala krém, do ktorého som nasypala múku. Poriadne som to celé zmiešala dokopy, cestíčko vyliala na rozprestreté lístkové cesto v tartovom pekáči a navrch som poukladala vykôstkované čerešničky. Nakoniec som to posypala vanilkovým cukrom, mandľami a piekla pri teplote 180°C dozlatova, cca 25 – 30 min.



Zvyšné lístkové cesto som natrela maslom, potrúsila načatým vanilkovým cukrom, nakrájala na pásiky, posypala lupienkami mandlí a po dopečení koláča šupla na zhruba 12 minút do trúby.


Kým vychladol koláčik, všetky tyčinky zmizli, také boli dobré.
1 komentár k “Frangipan s čerešňami a zvyškovými tyčinkami.”
Komentáre sú uzavreté.