Katkin všemír

Frangipan s čerešňami a zvyškovými tyčinkami.

Jožino ma zahŕňa čerešňami a nakoľko je vonku stále tak upršane, neostáva mi nič iné, len vymýšľať čo piecť. Janíčko mi raz vnúkol chuť na cukrový maslový koláč s mandľami a pri listovaní v knižočke s francúzskymi papanicami ma zaujal obdobný koláč s ovocím. Prevaľovala som si tento recept v hlave, až kým ho v livke nespravila aj Adri Poláková. No to keď ho už aj ona spravila, tak to bol posledný impulz a vrhla som sa do pečenia aj ja. A výsledok drahí moji…oooo ten bol…

Taaaakže:

  • 1 rýchlo kúpené lístkové cesto
  • 150g masielka
  • 150g mandľovej múky, popr namletých mandlí
  • cca 80-100g cukru (podľa chuti), plus polku balíka, t.j.10g vanilkového cukru na posypanie
  • 4 vajká
  • vanilka
  • lupienky mandlí, posekaných orechov…

a samozrejme

Postup je rýchly a úplne ííízy: rozšľahala som mäkké maslo s cukrom do hladkej peny, priliala vajá, vanilku a vymiešala krém, do ktorého som nasypala múku. Poriadne som to celé zmiešala dokopy, cestíčko vyliala na rozprestreté lístkové cesto v tartovom pekáči a navrch som poukladala vykôstkované čerešničky. Nakoniec som to posypala vanilkovým cukrom, mandľami a piekla pri teplote 180°C dozlatova, cca 25 – 30 min.

Zvyšné lístkové cesto som natrela maslom, potrúsila načatým vanilkovým cukrom, nakrájala na pásiky, posypala lupienkami mandlí a po dopečení koláča šupla na zhruba 12 minút do trúby.

Kým vychladol koláčik, všetky tyčinky zmizli, také boli dobré.

1 komentár k “Frangipan s čerešňami a zvyškovými tyčinkami.

Komentáre sú uzavreté.