Valašský frgál
Túto fantastickú československú kysnutú jazdu zaklincujem typickým tradičným frgálom, ktorý je absolútne dokonalý. Prvé zmienky o tejto sladkej pizzi siahajú do roku 1826 ako frgál = nepodarené kusy koláča. Originál frgál má presne 30cm a váhu 240g cesta. Plnky sa líšia podľa krajov, ale základné boli tvarohové, makové a hruškové. Dnes sú populárne aj povidlové, orechové, plnky z čerstvých čučoriedok, alebo iného ovocia, alebo aj vzájomné kombinácie. Na vrch sa posype droběnka a pečie sa pri vyššej teplote, ako to robievali staré maminky v ich peciach.
Takže na cesto (4 frgále):
- 500g polohrubej múky
- 3 – 4PL cukru
- 250ml mlieka
- 120g masla
- kocka droždia
- 1ks vajka, alebo keď máte odložené 2 žĺtky, tak šup tam s nimi
- štipka soli
- 1 vajce + 100ml mlieka na potretie
- rozpustený kúsok masla na potretie po upečení.
Posýpka:
- 200g hrubej múky
- 125g masla
- 100g cukru
Plnka tvarohová:
- 250g tvarohu – na hladko či na hrubo, ako ľúbite
- 1 žĺtok
- 2 PL práš. cukru
- citrónová kôra
Plnka maková:
- 100g mletého maku
- 100ml mlieka
- 1-2 PL práš.cukru
- trochu škorice
- rum
- 1PL slivkového lekváru
Vypracujem si cesto po klasicky a nechém vykysnúť. Nakyprenú krásku rozdelím na 4 časti a rozvaľkám na 30cm – vé kruhy. Potriem ich plnkou, s tým, že nechám asi 2 cm okraj, ktorý natriem rozšľahaným vajkom s mliekom. Na vrch nasypem posýpku, nechám podkysnúť asi 25 – 30 minút a šupnem do 200°C vyhriatej rúry na asi 10 – 15 min. Teda podľa trúby a pečiem pekne do zlatova.
Okraje hotového koláča natriem roztopeným maslom a pofŕkam ním aj plnku. Napísala by som, že necháme vychladnúť, ale nemá to zmysel. Legenda totiž vraví, že sa to ešte nikomu nepodarilo.
Ja som si spravila takéto party verzie a každý si uchmatol taký trojuholník, aký má rád.


