Szarlotka
Na prázdninách u Janíčkových rodičoch nás jeho mamka nabádala, aby sme jedli jabĺčka, nech nezhnijú. A tak, keď odbehla do kostolíka, spravila som z nich túto pochúťku, ktorá je u nás známa aj ako barónkine rezy. Je to vlastne niečo podobné jablkovému pité, ale s nastrúhaným chrumkavým cestom navrchu a niektorí ho pečú aj s bielkovou snehovou perinkou, ustlanou na jabĺčkach. Tú som k dispo nemala, tak aspoň takto…
Na cesto si pripravím:
- 300g hladkej múky
- 180g masielka
- 60g práš. cukru
- 2čl PDP (6g)
- št. soli
Plnka:
- veeeeeľa nastrúhaných jabĺčok (10ks popr. cca 1 a pol kila)
- 1 – 2PL cukru podľa sladkosti jabĺčok
- škorica podľa chuti
- 1pl citrónovej šťavy
Vypracujem si cestíčko a šupnem ho na hodinku do chladničky zabalené vo fólii. Pred vybratím cesta si nastrúham očistené jabĺčka, zmiešam so šťavou, cukrom a škoricou. Trištvrte cesta rozvaľkám na potretý a pomúčený plech, popichám vidličkou, navrstvím rukami jemne odšťavené jabĺčka a na vrch nastrúham zvyšok cesta. Pečiem pri 180°C do zlatohneda asi 30 – 35 min. Ak sa podarí, treba ho nechať chvíľku vychladnúť, ale nepoznám nikoho, kto by vydržal počkať pri týchto úžasných vôňach zo sladkých maslových jabĺčok so škoricou. Čistá jeseň totok.



