Katkin všemír

Kakaovoorieškový bublaperník s miláčikom

Chystala som sa s Janíčkom na grilovačku k xbix turistickým parťákom, ktorí sa už na túre zalizovali pri mojich koláčových ódach. Preto nebudem svička a neprídem ako vyžírka s prázdnymi rukami. Len čo spraviť, toť otázka… Chce to niečo ľahké, svieže, čo sa dá zobrať do ruky a proste zožrať. Už dlhšiu dobu mám chuť na maminkin kakaovoorechový perník, ale nakoľko mala šľahačková bublanina tak obrovský úspech, rozhodla som sa spraviť tento bublaperníkový experiment, ako základ. A keďže chcem niečo ľahké, nebudem ho trápiť ťažkým krémom, ale iba sviežim domácim pribinákom. Tak poďme na to:

Na korpus:

  • 1 a štvrť hrnečka polohrubej múky
  • 3/4 hrnečka mletých orechov
  • 1 hrneček cukru
  • 1 hrneček šľahačky
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 2 lyžice kakaa
  • 2 vajká
  • 1ks perníkový kypriaci prášok

Na miláčik:

  • 250g tvarohu
  • 250g kyslej smotany
  • vanilka
  • cukor podľa chuti. Ja som pridala aj balík cukru s citrónovou kôrou, ktorý som objavila v cukrových regáloch. Dodal tomu celému úžasnú letnú sviežosť.

Medzičlánok:

  • Marhuľový džem

Štandardne som vymiešala vajká s cukrom do bledej peny a primiešala olej so smotanou. Do tekutej masy som prisypala múku, orechy, prášok s kakaom a vyliala na omaslovanopomúčený plech. Piekla som ho cca 20 – 25 minút pri 180°C. Na vychladnutý koláč som natrela džem a miláčik, ktorý som spravila iba zmiešaním spomenutých súčiastok.

Dobrotka ustála noc a na druhý deň som ledva zabalila dosť kociek na grilovačku, lebo mi akosi počas balenia mizli pred očami…

Pred odchodom som ešte na vrch nastrúhala mix horkej a mliečnej čokoládičky a koláčik spolu s Janíčkom previezla kompou priamo k nedočkavým maškrtníkom.

Určite si túto úžasne jemnú, šťavnatú, mäkkú a ľahunkú famóznosť čoskoro opäť zopakujem, lebo je fakt super a celý plech zmizol, len taký fukot.