Katkin všemír

Sutliash / Sütlaç

Ďalším Tureckým vplyvom je tento tradičný ryžový puding, ktorý sa podľa Macedónskych receptov posýpa škoričkou a podľa Tureckých tradícií, sa zapeká v trúbe a zdobí sa pomletými orechami podľa chuti, no najmä pistáciami. A tak som si vyskúšala oba 🙂

Pre rodinku po nedeľnom obede postačí

  • 1lirer mlieka plus 500ml mlieka, alebo šľahačky
  • 100g ryže
  • 250ml vody
  • 5PL cukru
  • vanilka
  • 2PL škrobu
  • štipka soli
  • kúsok masielka

Ryža s vodou a soľou sa šmaria do kastróla a ponechajú sa varu, kým sa voda nevyparí a ryža nezmäkne. Potom sa pridá liter mliečka, popr. šľahačka, masielko, cukor, vanilka, podľa chuti sa môže nastrúhať citrónová kôra a varí sa asi cca pol hodinku do kaše. Potom sa zmieša zvyšok mlieka so škrobom a vleje sa do hrnca s ryžou, v ktorom sa chvíľku povarí a hotový puding sa naleje do misiek. V prípade Európskej verzie sa pred podávaním posype škoričkou.

V prípade Tureckej verzie sa mištičky dajú na pekáč s vodou a pod grilom sa pečú kým nevzniknú na povrchu tmavé skaramelizované škvrnky, ktoré sa pred podávaním posypú mletými orechmi.

Štandardne sa dezert podáva dobre vychladený, ale mne viac chutil ešte teplý 🤤 Vtedy je taký krémovejší a to ja mám ráááááda.😁