Katkin všemír

Szarlotka

Na prázdninách u Janíčkových rodičoch nás jeho mamka nabádala, aby sme jedli jabĺčka, nech nezhnijú. A tak, keď odbehla do kostolíka, spravila som z nich túto pochúťku, ktorá je u nás známa aj ako barónkine rezy. Je to vlastne niečo podobné jablkovému pité, ale s nastrúhaným chrumkavým cestom navrchu a niektorí ho pečú aj s bielkovou snehovou perinkou, ustlanou na jabĺčkach. Tú som k dispo nemala, tak aspoň takto…

Na cesto si pripravím:

  • 300g hladkej múky
  • 180g masielka
  • 60g práš. cukru
  • 2čl PDP (6g)
  • št. soli

Plnka:

  • veeeeeľa nastrúhaných jabĺčok (10ks popr. cca 1 a pol kila)
  • 1 – 2PL cukru podľa sladkosti jabĺčok
  • škorica podľa chuti
  • 1pl citrónovej šťavy

Vypracujem si cestíčko a šupnem ho na hodinku do chladničky zabalené vo fólii. Pred vybratím cesta si nastrúham očistené jabĺčka, zmiešam so šťavou, cukrom a škoricou. Trištvrte cesta rozvaľkám na potretý a pomúčený plech, popichám vidličkou, navrstvím rukami jemne odšťavené jabĺčka a na vrch nastrúham zvyšok cesta. Pečiem pri 180°C do zlatohneda asi 30 – 35 min. Ak sa podarí, treba ho nechať chvíľku vychladnúť, ale nepoznám nikoho, kto by vydržal počkať pri týchto úžasných vôňach zo sladkých maslových jabĺčok so škoricou. Čistá jeseň totok.