Katkin všemír

Valašský frgál

Túto fantastickú československú kysnutú jazdu zaklincujem typickým tradičným frgálom, ktorý je absolútne dokonalý. Prvé zmienky o tejto sladkej pizzi siahajú do roku 1826 ako frgál = nepodarené kusy koláča. Originál frgál má presne 30cm a váhu 240g cesta. Plnky sa líšia podľa krajov, ale základné boli tvarohové, makové a hruškové. Dnes sú populárne aj povidlové, orechové, plnky z čerstvých čučoriedok, alebo iného ovocia, alebo aj vzájomné kombinácie. Na vrch sa posype droběnka a pečie sa pri vyššej teplote, ako to robievali staré maminky v ich peciach.

Takže na cesto (4 frgále):

  • 500g polohrubej múky
  • 3 – 4PL cukru
  • 250ml mlieka
  • 120g masla
  • kocka droždia
  • 1ks vajka, alebo keď máte odložené 2 žĺtky, tak šup tam s nimi
  • štipka soli
  • 1 vajce + 100ml mlieka na potretie
  • rozpustený kúsok masla na potretie po upečení.

Posýpka:

  • 200g hrubej múky
  • 125g masla
  • 100g cukru

Plnka tvarohová:

  • 250g tvarohu – na hladko či na hrubo, ako ľúbite
  • 1 žĺtok
  • 2 PL práš. cukru
  • citrónová kôra

Plnka maková:

  • 100g mletého maku
  • 100ml mlieka
  • 1-2 PL práš.cukru
  • trochu škorice
  • rum
  • 1PL slivkového lekváru

Vypracujem si cesto po klasicky a nechém vykysnúť. Nakyprenú krásku rozdelím na 4 časti a rozvaľkám na 30cm – vé kruhy. Potriem ich plnkou, s tým, že nechám asi 2 cm okraj, ktorý natriem rozšľahaným vajkom s mliekom. Na vrch nasypem posýpku, nechám podkysnúť asi 25 – 30 minút a šupnem do 200°C vyhriatej rúry na asi 10 – 15 min. Teda podľa trúby a pečiem pekne do zlatova.

Okraje hotového koláča natriem roztopeným maslom a pofŕkam ním aj plnku. Napísala by som, že necháme vychladnúť, ale nemá to zmysel. Legenda totiž vraví, že sa to ešte nikomu nepodarilo.

Ja som si spravila takéto party verzie a každý si uchmatol taký trojuholník, aký má rád.

alebo všetky plnky dokopy